Cum se curata sifonul de pardoseala

Majoritatea caselor au sifoane de pardoseala.  Acestea se gasesc de obicei in subsoluri si in bai, dar pot fi gasite si in alte zone ale casei. Pentru a evita infundarea, inundatiile si alte probleme potentiale, este esential ca proprietarii de case sa intretina in mod corespunzator aceste scurgeri. Mentinerea sifoanelor de pardoseala curate si functionale, previne mirosurile neplacute  si mentine un mediu sanatos. In acest ghid, iti voi prezenta cele mai bune practici despre cum sa cureti eficient sifoanele de pardoseala. O scurgere de pardoseala bine intretinuta te poate scuti de mirosurile neplacute, potentiale pericole pentru sanatate si evitarea unor reparatii costisitoare.

Care sunt consecintele necuratarii sifoanelor de pardoseala din podeaua baii?

Neglijarea curatarii canalelor de scurgere din podeaua baii poate duce la probleme serioase, cum ar fi infundarea conductelor de canalizare si blocaje persistente ale acestora.Aceste probleme pot duce la mirosuri neplacute care patrund in baie din cauza acumularii de materie organica, par, reziduuri de sapun si alte resturi in canalizare. Acumularea de murdarie si namol poate atrage daunatori si bacterii, creand conditii neigienice in baie. Daca nu sunt verificate, blocajele pot duce la deteriorarea apei, la cresterea mucegaiului si chiar la deteriorarea structurii proprietatii. Prezenta gazelor de canalizare nu numai ca provoaca mirosuri neplacute, dar prezinta si riscuri pentru sanatatea ocupantilor casei, ceea ce poate duce la probleme respiratorii si infectii.

Care este rolul sifonului de pardoseala?

Rolul principal al sifoanelor de pardoseala este de a impiedica patrunderea mirosurilor neplacute din canalizare in locuinta prin formarea unei garzi hidraulice. Sifoanele de pardoseala au tevi de captare in forma de U, la fel ca sifonul chiuvetei din baie. Acea teava in forma de U este conceputa pentru a retine apa, care sta in teava si impiedica gazele de canalizare sa iasa prin scurgere. Deasemenea, un alt scop al acestora, este si captarea obiectelor cazute, ajunse in gura de scurgere, astfel ca acestea pot fi recuperate inainte de a ajunge la conducta de canalizare.

Daca folosesti mai rar chiuveta sau dusul, apa care sta in teava pentru a forma garda de miros se va evapora si va permite mirosurilor (miros de canalizare sau ocazional miros de gaz, chimic sau solventi) sa scape. Solutia la aceasta problema este simpla: lasati apa sa curga la chiuveta si la dus sau turnati apa in canalele de scurgere din podea din cand in cand (se recomanda o data pe luna).

Cum sa cureti sifoanele de pardoseala

Pregatirea: aduna-ti materialele necesare

Manusi de cauciuc

Galeata/ibric

Surubelnita

Periuta pentru tevi sau periuta de dinti veche

Bicarbonat de sodiu

Otet

Apa clocotita

Inalbitor (optional)

Indepartarea capacului sifonului:

Scoateti gratarul si descoperiti scurgerea de podea folosind o surubelnita. Acest lucru va va oferi un acces mai usor la canalul de scurgere, pe care il puteti curata bine.

Curatarea resturilor:

Indeparteaza cu mana sau cu o unealta (ex: penseta) parul, resturile de sapun si alte deseuri acumulate in sifon.

Curatarea interiorului:

Turnati o jumatate de cana de bicarbonat de sodiu in scurgere, urmata de o jumatate de cana de otet. Amestecul va incepe sa actioneze, ajutand la descompunerea murdariei sau a depunerilor din interiorul scurgerii. Lasa-l sa stea aproximativ 15 minute. Dupa ce bicarbonatul de sodiu si otetul si-au facut efectul, toarna un ibric cu apa clocotita in canalul de scurgere. Foloseste o perie cu peri moi sau o periuta de dinti veche pentru a curata peretii sifonului si a indeparta depunerile.

Spalarea:

Toarna apa fierbinte in sifon pentru a ajuta la dizolvarea depunerilor. Lasa sa actioneze cateva minute.

Clatirea:

Clateste sifonul cu apa calda pentru a indeparta reziduurile de detergent si resturile dizolvate.

Reasamblarea:

Pune capacul la loc si asigura-te ca este bine fixat.

Care sunt masurile preventive pentru a mentine scurgerile din podeaua baii curate?

Utilizarea unui filtru: Plaseaza un filtru sau o plasa de protectie la scurgerea din dus sau din cada de baie pentru a prinde parul si alte resturi mari.

Curatare regulata: Verifica si curata sifonul lunar. Cu cat il cureti mai des, cu atat mai putine sanse sunt sa se infunde.

Evitarea deseurilor: Nu lasa sa cada pe podea sau in scurgere sapunuri solide, par sau alte deseuri. Foloseste cosuri de gunoi pentru a reduce cantitatea de murdarie.

Spalari frecvente: Curata podeaua regulat pentru a preveni acumularea murdariei si a reziduurilor.

Produse de curatare: Foloseste produse specifice pentru curatarea scurgerilor, care ajuta la prevenirea mirosurilor neplacute si la dizolvarea depunerilor.

Prin respectarea acestor pasi, vei putea mentine sifoanele de pardoseala curate si functionale, prevenind infundarea acestora.

Cat de des ar trebui sa cureti sifoanele de pardoseala?

Se recomanda curatarea sifoanelor cel putin o data pe luna pentru a preveni eventualele probleme.

4 sfaturi pentru intretinerea sifoanelor de pardoseala

Sapunul face minuni

Uneori, tot ceea ce este necesar pentru intretinerea sifonului de pardoseala,  este o galeata cu apa cu sapun. Daca podeaua de langa canalul de scurgere infundat nu este stearsa  in mod regulat, scurgerea de pe podea se poate usca. Pentru a preveni uscarea canalelor de scurgere sau pentru a afla daca exista un blocaj, turnati o galeata de apa cu sapun in canalul de scurgere. Acest lucru, nu numai ca va impiedica scurgerea sa se usuce, ci va arata si daca exista un blocaj. Apa care se scurge incet poate indica ca este timpul sa curatati scurgerea.

Evitati uscarea sifoanelor de pardoseala

Dupa cum am mentionat mai sus, sifonul tau nu trebuie sa se usuce. Acesta face parte din sistemul de canalizare. El ajuta ca apa sa nu refuleze  si ca gazele emanate sa ajunga la conducta principala de canalizare. Orice miros neplacut indica faptul ca el s-a uscat

Nu bloca sifonul de pardoseala

Sifonul se poate infunda cu resturi sau gunoaie. Atunci cand maturi, de exemplu, trebuie sa ocolesti gura canalizarii, pentru a evita infundarea acesteia.

Curatarea regulata

Preventia  este cel mai bun raspuns la probleme potential incomode si costisitoare.Curatarea regulata a canalizarii ajuta la evitarea blocajelor cauzate de par, reziduuri de sapun si alte resturi care se pot acumula in timp. Mentinand un program lunar de curatare, te asiguri ca apa curge liber, prevenind orice mirosuri neplacute sau eventuale refulari.

Intretinerea regulata, cum ar fi spalarea scurgerilor cu apa fierbinte, poate ajuta la prevenirea formarii blocajelor. Aminteste-ti,  masurile proactive te pot scuti de necazul de a face fata unei scurgeri infundate in viitor!